Dan za spremembe na Gimnaziji Novo mesto

V soboto, 10. 4. 2021, je pod okriljem Slovenske filantropije že dvanajstič potekala množična prostovoljska akcija Dan za spremembe. Cilj te akcije je, da bi bil vsak posameznik vsaj en dan v letu prostovoljec, vsakoletni odzivi nanjo pa dokazujejo, da je tudi v enem dnevu mogoča pozitivna sprememba, če se znamo povezovati in sodelovati. Slogan letošnjega Dneva za spremembe, ki je potekal v času epidemije, je bil Premagajmo osamljenost. Prostovoljci naše šole se že več let vključujemo v akcije Dneva za spremembe in tudi v soboto smo sodelovali. Povezali smo se z OZ RKS Novo mesto, ki je pripravil in koordiniral štiri akcije.

Sodelovali smo v dveh akcijah: v tel. družabništvu in pisanju pisem. V projektu Telefonsko družabništvo že od novembra sodeluje 14 dijakov in 5 zaposlenih. Vsak ima enega ali več telefonskih družabnikov, starejših, s katerimi se v povprečju enkrat tedensko pogovarja po telefonu. Tudi v soboto je vsak prostovoljec poklical svojega družabnika ali več družabnikov, skupaj 23 starejših.

Pisali smo tudi pisma drobne pozornosti za starejše. Akcijo poznamo že od jeseni, ko je potekala prvič. Koordinacijo pisanja pisem je tako kot novembra prevzel klub Interact. Nekaj pisem smo napisali v šoli pred velikonočnim zaprtjem, nekaj doma v dnevih zaprtja, nekaj pa jih bomo v šoli v tednu do 16. 4. Tudi ta pisma bodo dobili starejši, ki so osamljeni. Po odzivih na decembrsko pisanje pisem vemo, da bomo mnogim starejšim znova polepšali dan in jih osrečili.

Antonela Barukčić je akcijo Telefonsko družabništvo komentirala tako:
Pogovori z mojo sogovornico vedno lepo tečejo. Po navadi se pogovarjava skoraj celo uro. Tudi jaz v teh pogovorih zelo uživam.

Kot mentorica prostovoljcev opažam, da se mladih stiska bližnjega dotakne in v prostovoljstvu vidijo priložnost, da naredijo nekaj dobrega za sočloveka. Pri tem ugotavljajo, da se dobro počutijo, če delajo dobro, in to jih bogati. Zavedajo so, da so prostovoljske izkušnje dragocena popotnica za življenje, in tudi sobotna akcija je dokazala, da smo šola, ki neguje vrednote prostovoljstva.

Suzana Krvavica, prof.