Dijaki 3. letnika spoznavali pozabljeno polovico Novega mesta

8. marca 2021, na praznik žena, so se dijaki 3. letnika v dveh šolskih urah virtualno sprehodili po poteh, ki so jih zaznamovale pomembne in danes pozabljene ženske Novega mesta. Program je vodila Meta Kocjan, vodja projektne skupine Pozabljena polovica Novega mesta.

Najprej je predstavila vsebino projekta PPNM in orisala začetke ozaveščanja o pozabljenih ženskah. Predstavila je položaj žensk na Slovenskem konec 19. in v začetku 20. stoletja in njihovo kulturno udejstvovanje. Veliko smo izvedeli tudi o časopisu Slovenka in pojavu feminizma na Slovenskem. Osrednja tema programa pa so bile pozabljene ženske, ki so delovale v Novem mestu – 13 izjemnih žena, med katerimi so literarne ustvarjalke, učiteljice, raziskovalke, medicinke in podjetnice.

Projekt je natančno predstavljen tudi na spletni strani https://www.pozabljenapolovica-novegamesta.org/. Želimo si, da bi se v postkoronskem času organizirano in vodeno podali po sprehajalni poti PPNM.

VTISI DIJAKOV

Predavanje mi je bilo zelo všeč, ker sem izvedela za osebe, za katere prej še nisem slišala. Običajno poslušamo o dosežkih moških, ženske pa velikokrat pozabimo omeniti. Med predavanjem sem spoznala 13 žensk, ki so imele pomembno vlogo v Novem mestu in naši družbi. Sploh pa si nisem mogla predstavljati, da so bile ženske prikrajšane na tako veliko področjih (niso imele volilne pravice, niso imele bolnice kot moški, učiteljice niso smele biti poročene itd.). Vesela sem, da so si omenjene ženske upale izraziti svoje mnenje na glas, saj drugače ne bi živela v takšni družbi, kot jo poznam, za kar sem jim zelo hvaležna. (Polona Moretti, 3. c)

Moji vtisi o predavanju Pozabljena polovica novega mesta so mešani. Po eni strani se strinjam in globoko podpiram idejo, da so bile v preteklosti v Novem mestu ženske, ki si vsekakor zaslužijo spomenike ob boku slavnih Novomeščanov, vendar se mi zdi, da za nekatere ženske, ki so bile na predavanju predstavljene, to ne velja v tolikšni meri. Predavanje mi ni bilo posebej zanimivo. Sporno se mi je zdelo tudi navajanje dejstva, da so lahko ženske prvič enakovredno volile šele po drugi svetovni vojni, kljub temu da vemo, kako so povojne »volitve« v resnici izgledale. (Jožef Krnc, 3. k)

Nekaj kratkih vtisov dijakov 3. k:

– bilo je informativno in poučno

– izvedeli smo veliko novih podatkov

– navdušeni smo nad zgodbami izjemnih žensk (niso bile tipične ženske tistega časa)

– lepa predstavitev in lep govorni nastop

– zanimiva vsebina

– prijazno izvajanje delavnice

– tema je dobro sovpadla s praznikom dneva žena

– predavanje je vzbudilo zanimanje za obisk poti PPNM

– splošni uvod je bil malce predolg

– predavanje nam je razširilo obzorja

 

Suzana Krvavica, prof.