Drugi del izmenjave 1. K s klasičnim oddelkom Gimnazije Škofja Loka            

V petek, 12. maja 2017, je na Gimanziji Škofja Loka potekalo srečanje našega 1. K in škofjeloškega 1. B. Dijaki in profesorici gostujoče šole so nam pripravili program, ki je zajemal spoznavanje zgodovine mesta, ustvarjanje na temo Škofjeloškega pasijona in spoznavanje Ovidijevih Metamorfoz.

V petek dopoldne smo tako obiskali škofjeloški grad, v tamkajšnjem okroglem stolpu pa kaligrafsko delavnico. Na poti proti kapucinski knjižnici, kjer je pater Romuald napisal pasijon, smo se sprehodili mimo Homanove hiše, ki se ponaša s srednjeveškimi poslikavami na pročelju hiše, in kapucinskega mostu, iz katerega je padel sam naročnik, saj je želel privarčevati pri izdelavi ograje.

Popoldne je bila osrednje tema Škofjeloški pasijon, ko smo se razdelili v igralsko, glasbeno, slikarsko in jezikoslovno delavnico. Nastala je kratka igra, plakat za to igro, glasbena spremljava in jezikovna analiza scenarija.

Naslednje dopoldne smo izmenjavo zaključili s prebiranjem Ovidijevih Metamorfoz in občudovanjem kiparskih in slikarskih del, ki izhajajo iz pesnitve.

Marko Kastelic