Drugi nacionalni UNESCO projekt Gimnazije Novo mesto – Živa knjižnica

Mislim, da bi se morali zgledovati po teh ljudeh, so inspiracija in »role models«. (vtis udeležnca/ke)

Na Gimnaziji Novo mesto smo 7. 3. 2018 drugič izvedli nacionalni Unesco projekt v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Temeljni namen projekta Živa knjižnica je ozavestiti udeležence/ke o temeljnih človekovih pravicah, ki so med drugim tudi temeljne vrednote Unesca.

Delavnico o človekovih pravicah na temo LGBT je na začetku srečanja vodil nacionalni koordinator Žive knjižnice Mitja Blažič v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in prostovoljci iz Društva informacijski center Legebitra in Društva DIH. Po splošnem uvodu o tem, kaj so človekove pravice in zakaj si je potrebno prizadevati za njihovo udejanjanje, je bila že priložnost za naslavljanje stereotipov in postavljanje vprašanj, na katere so odgovarjali sodelujoči iz Društva informacijski center Legebitra. Predstavili so tudi projekt Čas (in prostor) za STIK mladih LGBT in oseb, ki se identificirajo izven normativnih identifikacij.

35 dijakov in dijakinj iz različnih koncev Slovenije je z zanimanjem »prebiralo« 13 knjig. Svoje zgodbe, izkušnje in znanja so delili: aktivist za človekove pravice LGBT oseb, študent iz centralne Azije, biseksualna oseba, nadomestna mama/rejnica, koristnik psihiatričnih storitev, gej par, muslimanka, Rominja, dva begunca iz Sirije, upokojenka, veganska borka za pravice živali.

V okoli 130 izposojah so mladi aktivno sodelovali v pogovorih, se soočali s stereotipi in predsodki ter se izobraževali o vrednotah in človekovih pravicah.

Mladi bralci in bralke so svojo izkušnjo žive knjižnice zapisali v naslednjih razmišljanjih:
– Spoznal sem veliko informacij o temah, o katerih sem menil, da sem vedel veliko.
– Kirgizistan je v centralni Aziji.
– Ne sodi knjige po platnicah.
– Zanimivo mi je bilo, da muslimani po želji ne jejo svinjine, da imajo vegani zelo veliko menijev za pripravo in prvič sem slišala tudi za besedo rejnik.
– Spoznala sem nove poglede na teme in izkušnje iz prve roke.
– Da, nisem vedela, da gledajo nekatere osebe na predsodke čisto normalno.

– Centralna Azija – zanimivo, da se 18 letni fant odloči za študij v Sloveniji sam in da smo do njegove države tako stereotipni. Prav tako nisem poznala razmer v njej. Zelo mi je bilo všeč spoznati nove poglede in razbijati stereotipe. S tem znanjem bom lahko te tudi preprečevala in sem vesela, da sem se udeležila tega.
– Da moramo stati za tem kdo smo in biti ponosni.
– Mislim, da bi se morali zgledovati po teh ljudeh, so inspiracija in »role models«.
– Da se dajo živčne bolezni ozdraviti.
– Kdaj najpogosteje zbolijo bolniki za živčnimi boleznimi.

Vtis dijakinje o Živi knjižnici: “Vsak izmed nas ima stereotipe, vendar se moramo potruditi, da jih zatremo v čim večji meri. Živa knjižnica mi je dala izkušnjo preživeti nekaj časa z ljudmi, ki se vsakodnevno soočajo s predsodki in stereotipi ter stopiti v njihove čevlje, vsaj za nekaj minut. Skozi zgodbe sem odkrila kruto realnost in probleme sodobnega sveta, vendar je pomembno, da nas o takih stvareh pravilno ozaveščajo in živa knjižnica je idealna priložnost.”  Leja Verbič, 3.D

Zapisale:

  • Maja Žunič Fabjančič, vodja projekta Živa knjižnica
  • Maja Hren, Unesco koordinatorica Gimnazije Novo mesto
  • Nina Arnuš, sodelujoča v projektu Živa knjižnica na Gimnaziji Novo mesto