Ekskurzija – ITS Turizem smo mi

Dijaki izbirnega tematskega sklopa Turizem smo mi, smo se v petek, 5. aprila, ob 7. uri zjutraj odpravili na ekskurzijo v Gornjo Radgono, Bad Radkesburg in Radence. Dijaki smo se morali na ekskurzijo pripraviti z vnaprej pripravljenimi vsebinami in intervjuji, ki smo jih predstavili oziroma izpeljali med potekom ekskurzije.

Po približno triurni vožnji smo prispeli v Bad Radkersburg, kjer smo obiskali tamkajšnjo gimnazijo BORG, na kateri pridobiva znanje trenutno šestdeset slovenskih dijakov. Tam nas je sprejel ravnatelj gimnazije, Eduard Fasching ter profesorica nemščine in religije, Elisabeth Novak. Ogledali smo si šolo, temu je sledila kratka predstavitev avstrijskega šolskega sistema. Po predstavitvi so se nam pridružili dijaki gimnazije BORG, bilo jih je 10, ki so nas nato popeljali po mestu Bad Radkersburg. Ko smo se vrnili, nas je v bližini gimnazijskega poslopja že čakal avtobus in odpeljali smo se do turistične kmetije  Daniele Borko v Gornji Radgoni. Tam nam je gospa Borko postregla odlično kosilo. Po tem smo se peljali do muzeja Špital, kjer smo imeli vodeni ogled po razstavi o mostovih čez reko Muro. Izvedeli  smo veliko zanimivega o preteklosti tega mesta in okolice. Sledila je ura in pol prostega časa, zatem pa smo se odpravili do dijaškega doma v Radencih. Tam smo okoli sedme ure večerjali, sledilo je kopanje v bazenih Zdravilišča Radenci.  V dijaški dom smo se vrnili ob deseti uri zvečer, utrujenost je zagotovila trden spanec, kljub mnogim vtisom preteklega dne.

Drugi in naš zadnji dan smo po zajtrku pospravili sobe ter prtljago odnesli na avtobus. Z dvema vodnikoma, dijakoma 3. letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem smo se podali na kratek ogled Radencev. Ogledali smo si park, vrelec  Radenske, izvedeli zanimivosti o odkritju vrelca, med drugim tudi,  da imajo pri Radencih živalski vrt, namenjen ogledom turistov. Ob pogledu na nekaj razpadajočih stavb ob robu parka smo bili vsi enotnega mnenja, da kazijo podobo tega zdraviliškega mesta. Sledil je še ogled hotela Radin v Radencih, kjer smo izvedeli veliko zanimivega  o samem hotelu kot tudi o učinkih termalne vode in kopeli, poskusili pa smo tudi mineralno vodo (ta ni po okusu nič podobna ustekleničeni, taki kot jo poznamo mi). Avtobus nas je nato peljal čez vinorodni kraj Kapela do čudovitega gradu Negova, oddaljenem približno 15 minut vožnje od Radencev. Vsa veličina obnovljenega gradu z bogato zgodovino in prelepo okolico se je pred nami razgrnila v prečudovitem sončnem dopoldnevu.  Izvedeli smo, da je ta grad prav tako foto grad, v  njem so  na ogled  fotografije številnih svetovnih fotografov, tu je eden od sedmih svetovnih središč mednarodne fotografske zveze FIAP. Ena od soban je poročna dvorana, spominska soba je posvečena preminulemu,  nekdanjemu članu SAZU, svetovno znanemu psihologu, dr. Antonu Trstenjaku, ki sicer izhaja iz Prlekije. Ko se nas je lotila lakota smo se ponovno  okrepčali s kosilom na turistični kmetiji Borko. Naša zadnja postaja pa je bila še Dom penine v Gornji Radgoni, kjer smo izvedeli mnogo zanimivega o pridelavi te alkoholne, žlahtne pijače.

V popoldanskih urah pa smo se odpravili proti Novemu mestu, kamor smo prispeli okoli šeste ure.

Vanessa Špilar, Ada Kumer, Ekaterina Petrovič, Brina Jerko; 2. d

Eva Starič