Ekskurzija v Strasbourg

Od 21. 2. do 23. 2. 2018 smo dijaki 3. b in dva dijaka 3. k v okviru projekta Euroscola tri dni preživeli v glavnem mestu francoske Alzacije – Strasbourgu.

Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah v sredo, 21. 2. 2018. Po dolgi vožnji skozi Avstrijo, Nemčijo in del Francije smo končno prispeli na naš cilij v Strasbourg. Po krajšem počitku smo se sprehodili skozi staro mestno jedro in prisluhnili zanimivi razlagi našega vodiča.

Naslednji dan je napočil glavni dogodek naše ekskurzije, obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Najprej smo se vsi udeleženci zbrali v veliki dvorani parlamenta, kjer zasedajo poslanci Evropskega parlamenta. Predstavniki vseh držav so na kratko predstavili svojo državo in kraj iz katerega prihajajo. Po predstavitvah sta sledila pogovor z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom in kosilo. Med kosilom je potekala  igra »Eurogame«, pri kateri smo morali, skupaj z vrstniki iz drugih držav članic, rešiti kviz o EU.

Nato smo se vsi udeleženci razdelili po različnih tematskih skupinah (zaposlovanje mladih, migracije, kulturna dediščina, okolje, varnost in človekove pravice, prihodnost Evrope) in razpravljali o izbranih temah ter pripravili končno predstavitev za zaključno zasedanje. Sama sem sodelovala v skupini migracije. Delo v skupinah je bilo dobra priložnost za tkanje novih prijateljstev s sovrstniki iz cele EU.

Po skupinskih debatah smo se spet vrnili v veliko dvorano, kjer so potekale predstavitve in glasovanje o predstavljenih temah. Imeli smo tudi možnost postaviti nekaj vprašanj slovenskemu evropskemu poslancu Igorju Šoltesu.  Na koncu je potekal še finale igre »Eurogame«, v katerem je sodelovala tudi naša sošolka Kristina, ki je s svojo skupino zasedla drugo mesto.

Po dvigu zastav smo se polni novi izkušenj odpravili na večerjo, kjer smo poskusili številne francoske specialitete.

Naslednji dan smo se po obisku muzeja Mercedes v Stuttgardu odpravili nazaj v Slovenijo.

Domov smo se vrnili polni novih izkušenj in ponosni, da smo svojo državo lahko zastopali v tako pomembni instituciji kot je Evropski parlament.

Zala Kulovec, 3.b

Vtisi dijakinj in dijakov:

»Izlet v Strasbourg je bil enkraten. Zares nepozabno doživetje, ki bo vsem ostalo v lepem spominu. Le malo kdo ima namreč priložnost cel dan aktivno preživeti v evropskem parlamentu in se družiti s sovrstniki iz cele Evrope.«

»Strasbourg me je s svojo čudovito arhitekturo, odlično kulinariko, bogato zgodovino in obilico skritih posebnosti popolnoma očaral. Čudovito je bilo tudi spoznati vrstnike iz vseh delov EU, poslušati zgodbe iz njihovih življenj in dežel ter slišati njihovo perspektivo na dogajanja v Evropi.«

»V Strasbourgu mi je bil še posebej zanimiv medkulturni stik Nemčije in Francije, saj mesto leži skoraj čisto na njuni meji. Občutiti ga je tako v utripu mesta, kot tudi v arhitekturi, ki je resnično nekaj posebnega. Presenetilo me je, da Strasbourg, kot dom Evropskega parlamenta, ne slovi po svoji velikosti in številu prebivalcev. V samem parlamentu pa je bilo resnično občutiti enakopravnost, še posebej ko vidiš, da hrvaška poslanka povezuje velik del programa in da po Skypu na vprašanja odgovarja sam (g.) Igor Šoltes.«