Francoščina

Članice

Ime in priimek
Predmet E-poštni naslov Povezave
Verena Potočnik FRA, ANG verena.potocnik@gimnm.org  E-učilnica
Elsa Louis FRA, NEM elsa.louis@gimnm.org
Tea Ribič FRA, ŠPA tea.ribic@gimnm.org  E-učilnica

Program aktiva

  • Izvedba ekskurzije v Ljubljano za 2. letnike (pomlad 17) in 3. letnike (september 16),
  • organizacija in izvedba mednarodnega izpita DELF (pomlad 17),
  • izmenjava s francosko gimnazijo (v pripravi, pomlad 17),
  • občasne timske ure skupaj s prof. Elso Louis, tujo učiteljico francoščine,
  • bralna značka Epi lecture,
  • državno tekmovanje iz francoščine za dijake 4. letnika (september 16),
  • vključitev v projektni teden z delavnicami in ekskurzijami,
  • individualne ure za dijake športnih oddelkov in dijake s posebnimi potrebami,
  • vključitev v projekte šole (npr. podjetnost) in OIV (podjetnost in ustvarjalnost).

Izvedba pouka

Rezultati

Državno tekmovanje iz znanja francoščine

Na gimnaziji v Novi Gorici je 6. 4. 2013 potekalo državno tekmovanje v francoščini za dijake 3. letnika. Gimnazijo Novo mesto sta zastopali dve dijakinji iz 3. d razreda, ki sta pred tem na šolskem tekmovanju dosegli zahtevano število točk za uvrstitev na državno tekmovanje. Manca Zorko je v Novi Gorici dobila bronasto priznanje.

Izvedene dejavnosti

Ekskurzija v Pariz

20.–22. 6. 2013 so se dijaki Gimnazije Novo mesto odpravili na ekskurzijo v Pariz. Prvi dan so si ogledali mestno hišo, muzej Centre Georges Pompidou, Palais de la découverte, ki je muzej posvečen znanosti, in se po Elizejskih poljanah sprehodili do Slavoloka zmage, kamor so se tudi povzpeli. Zvečer so se odpeljali do Eifflovega stolpa, kjer jih je ujel dež, zato so se vrnili v hostel.

Drugi dan jih je čakalo manj hoje, saj so se z metrojem odpeljali do katedrale Notre Dame. V bližini so obiskali Conciergerie, ki je služila kot ječa v času francoske revolucije, in Sainte Chapelle, nekdanjo kraljevo kapelo, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Od tam so se sprehodili po Latinski četrti. Obiskali so tudi La defense, zvečer pa odšli na Montmartre na ulični koncert. Zadnji dan so zaključili z obiskom Louvra, kosili pa so v židovski četrti. Zatem jih je čakal prijeten let domov, kamor so se vrnili polni lepih vtisov. Več slik je v fotogaleriji.

Pestra obeležitev dneva materinščine

Na pobudo projektne skupine za Obogateno učenje tujih jezikov smo na šoli od 10. do 21. 2. 2014 z različnimi dejavnostmi obeležili svetovni dan materinščine, ki je 21. februarja.

V okviru slovenščine je bila v atriju izvedena okrogla miza s predstavniki drugih jezikovnih skupnosti in predstavnico DRPD Novo mesto. Pri angleščini so dijaki izpolnjevali anketo o tem, katere jezike poleg slovenščine še govorijo doma. Pri nemščini in francoščini so razpravljali na temo, kako jeziki vplivajo na našo identiteto in primerjali različne prevode pesmi ter se celo preizkušali v prevajanju.

Dijaki so pri teh dejavnostih na različne načine ozavestili pomen materinščine in spoznali, kako drugi jeziki in kulture bogatijo tako posameznika kot skupnost. Nekaj strokovnih prispevkov na to temo in poročila o izvedenih dejavnostih smo zbrali v publikaciji.