Gimnazija Novo mesto pridobila naziv Junaki našega časa

Slovenska filantropija v tednu od 17. do 21. 5. 2021 organizira 22. Nacionalni teden prostovoljstva in danes, 18. 5. 2021, na Slovesni dan prostovoljstva, je že sedmič razglasila prejemnike naziva Junaki našega časa. Naziv je prejela tudi Gimnazija Novo mesto.

Naziv Junaki našega časa se podeljuje z namenom razvoja in promocije prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih. Prejeli so ga zavodi, ki načrtno razvijajo prostovoljstvo učencev in dijakov ter zagotavljajo strokovno mentorstvo in koordinacijo dela mladih prostovoljcev. Letos se je druščini »junakov« tako pridružila tudi Gimnazija Novo mesto. Poleg naziva Junaki našega časa je šola prejela tudi posebno priznanje za angažiranost in inovativnost. V obrazložitvi je zapisano, da je »nekaterim šolam kljub vsem omejitvam in ukrepom, ki jih je prineslo preprečevanje širjenja koronavirusa, in šolanju na daljavo uspelo prostovoljske aktivnosti ne le prilagoditi in jih izvajati na visoki ravni, ampak so situacijo izkoristile tudi za izpeljavo novih projektov.« Med njimi je tudi Gimnazija Novo mesto.

Obrazložitev prejema naziva Junaki našega časa Gimnaziji Novo mesto:

 »V telefonskem družabništvu, ki so ga vzpostavili novembra lani, dijaki enkrat tedensko kličejo starejše in osamljene, zanje so spisali tudi več pisem, ki so jih prejeli varovanci DSO Novo mesto in drugi starejši v MO Novo mesto. Akcijo so ponovili tudi aprila ob Dnevu za spremembe. Vrstnikom so dijaki nudili učno pomoč, tako v živo kot preko spleta, na novo pa je oktobra zaživel projekt Dijaki za osnovnošolce, katerega pobudnica in koordinatorka je dijakinja Neža Račečič, ki je opazila stisko otrok, šolajočih se na daljavo. Teden za spremembe so na šoli zabeležili z več nalogami, s katerimi so dijaki polepšali dan svojim bližjim.

Koordinatorici prostovoljskih aktivnosti: Suzana Krvavica in Anica Kastelec.«

https://www.prostovoljstvo.org/natecaj/junaki-nasega-casa-2021

Suzana Krvavica