Gimnazijke na okrogli mizi ob dnevu jezikov v Banjaluki

Gimnazija Novo mesto je že večkrat sodelovala z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Društvom Slovencev Triglav iz Banjaluke. Tudi ob obeležitvi letošnjega  evropskega dneva jezikov so se povezale vse tri organizacije.

V prostorih društva Triglav iz Banjaluke je v petek zvečer, 24. 9. 2021, potekala prireditev v počastitev 20. evropskega dneva jezikov. Poleg otvoritve slikarske razstave del Damirja Jadriča in Rahele Grajčevci je osrednji del prireditve predstavljala okrogla miza z naslovom Dve materinščini. V pogovoru z moderatorko Suzano Krvavica, profesorico Gimnazije Novo mesto, so sodelovale tri novomeške gimnazijke, pri katerih v družini govorijo dva jezika – Angelina Petrovič, Lexi Cundrič in Viktoria Krusharova. Pridružil se jim je dijak elektrotehnične šole Marko Budiša iz Banjaluke. Pogovarjali so se o dvojezičnosti v družini, učenju drugega maternega ali novega/tujega jezika, izkušnjah ob obisku domovine svojih prednikov ali prihodu v novo domovino, podobnostih in različnostih med jeziki in še marsikaj. Vsi so poudarili pomen ohranjanja obeh jezikov in kultur kot del lastne identitete ter vlogo staršev in družine pri tem. Okroglo mizo je s svojim nastopom popestrila pevka Tjaša Zirkelbach, prostovoljka DRPD in bivša dijakinja Gimnazije Novo mesto.

Slikarsko razstavo del Damirja Jadriča in Rahele Grajčevci je otvoril Damjan Sedar, veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini.

Dijakinje Angelina, Lexi in Viktoria so strnile vtise o sodelovanju na prireditvi:

»Vesele smo, da smo lahko sodelovale na okrogli mizi. Tudi slikarska razstava nas je navdušila, prav tako Banjaluka podnevi in zvečer. Veselimo se še kakšne podobne priložnosti za sodelovanje.«

 

Suzana Krvavica