Konferenca BaLMUN 2016

V Banjaluki je potekala že četrta BaLMUN konferenca, ki se je je udeležilo tudi pet dijakov naše šole: Ajda Blatnik, Jure Janez Markovič, Rem Grobelšek, Bianka Colarič in Aljaž Kolenc.
MUN (Model United Nations) konference so simulacija zasedanja odborov in generalne skupščine Združenih narodov, na katerih dijaki prevzamejo vloge delegatov držav članic. Na BaLMUN konferenci so delegati v odborih razpravljali o zelo aktualnih temah – o migrantski krizi, zmanjševanju otroškega dela, o segrevanju ozračja in uporabi alternativnih virov energije, o deflaciji v evroobmočju in trgovskih sporazumih TIPP in TPP, pa tudi o slabih vplivih prehranske industrije na zdravje ljudi ter o omejevanje prenosljivih bolezni v potniškem in trgovskem prometu. Dva tedna pred začetkom konference so bile našim dijakom dodeljene države (Libanon, Japonska, Urugvaj in Poljska), kot delegati pa so delovali v različnih odborih. Na odborih so sprejemali in pisali resolucije o tem, kako bi rešili omenjene probleme, vlagali in sprejemali amandmaje ter razpravljali in debatirali o različnih vprašanjih. Za aktivno sodelovanje na odborih so se morali dijaki res dobro pripraviti ter raziskati tako teme, ki jih je obravnaval posamezen odbor, kot tudi izvedeti čim več o svoji državi. Zasedanja so potekala v angleščini, delegati pa so morali upoštevati pravila oblačenja.
Konference v Banjaluki so se udeležili dijaki iz Srbije, Makedonije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Romunije. Prav druženje z vrstniki iz drugih držav in topel sprejem dijakov iz Banjaluke, pri katerih so naši dijaki bivali, pa sta naredila konferenco v Banjaluki nepozabno.