Najboljše ljubezensko pismo je nastalo pod peresom Neže Cerinšek

Včeraj je v Preddvoru potekala  že sedma podelitev nagrad v okviru literarnega natečaja za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2018, ki ga organizira društvo KD Josipine Turnograjske v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

Naša dijakinja Neža Cerinšek je že večkrat zelo uspešno sodelovala na natečaju (lani je zasedla tretje mesto na državni ravni), včeraj pa je svoje izvirno literarno besedilo prejela nagrado za 1. mesto v kategoriji srednja šola.

V obrazložitvi k prejemu nagrade je strokovna komisija zapisala sledeče:

Neža je izredno nadarjeno mlado dekle, o kateri bomo zagotovo v prihodnosti še veliko slišali in brali. Je izredno nadarjena ne samo jezikovno, temveč tudi likovno. Neža nam z neverjetnim besednim zakladom riše svojo osebno mavrico in nam odstira skriti svet, v katerega ne znamo ali pa nočemo stopiti. Pismo je zelo pozitivno in nas navda z upanjem. Vrhunsko prepleta svojo preteklost in prihodnost, pri čemer ji je glavna vez jezik, ki je del njene osebnostne identitete, kar je poseben zaklad, ki ga lahko mlad človek začuti. Hkrati skozi svojo kri poudarja pomen svojih prednikov za razumevanje samega sebe. Njeno pismo je filozofsko razmišljanje na ravni človeka, ki živi z drugimi in za druge, da izpolni samega sebe.

Več o natečaju si lahko preberete na www.kdjt.si

ddr. Mira Delavec Touhami, predsednica KD Josipine Turnograjske, je v pismu naši ravnateljici zapisala sledeče: “Dijakinja Neža Cerinšek je zelo nadarjeno mlado dekle in vsestranska umetnica. Upam in želim si, da jo boste na tej poti še naprej podpirali, hkrati pa vam čestitam, saj je njen uspeh hkrati uspeh in rezultat vašega dela.”