Nisi sam – slika drobne pozornosti – 160 pisem s pobarvankami za starejše

Dijaki in učitelji Gimnazije Novo mesto smo tako kot lani sodelovali v natečaju pisanja pisem za starejše, ki ga je razpisal Rdeči križ Novo mesto. Natečaj so naslovili Nisi sam – slika drobne pozornosti, sodelujoči pa so pismu dodali umetniško pobarvanko.

Na Gimnaziji Novo mesto smo se pri izvedbi povezali učitelji likovne umetnosti in slovenščine ter z vsemi dijaki 1. letnika ustvarjali pisma s pobarvanko. Dijaki so pri LUM in SLO napisali 160 pisem s pobarvankami in se izkazali v inovativnosti. Pobarvanke so pravo umetniško delo, besedila pa zelo srčna in topla, saj je večina dijakov besedilo povezala z osebnim doživljanjem umetniške slike. Napisali smo največ pisem med srednjimi šolami, za kar bomo prejeli posebno priznanje. Najzanimivejša pisma z natečaja bodo na OZRK tudi razstavili.

Na Rdečem križu so prejeli kar 1284 pisem s pobarvankami, ki so jih mladi in drugi ustvarjali v 13 različnih ustanovah, pridružilo se jim je tudi nekaj posameznikov. Pisma bodo priložili novoletnim darilom, ki jih bodo v predprazničnih dneh prejeli starejši od 80 let v vseh krajevnih organizacijah OZRK Novo mesto. Tako Rdeči križ uresničuje eno od poslanstev – krepiti medgeneracijske vezi, da bi blažili občutke osamljenosti in stiske starejših, ki jih je pandemija še bolj izolirala.

Suzana Krvavica,

mentorica prostovoljstva