Obrazi prihodnosti – zaključna prireditev

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča v Ljubljani je časopisna hiša Dnevnik v torek, 17. 4. 2018,  gostila okoli 300 dijakov, ki so ustvarjali v letošnjem projektu Obrazi prihodnosti.  Na sklepni prireditvi so jim podelili priznanja in se zahvalili tudi sodelujočim profesorjem ter Dnevnikovim novinarjem in urednikom, ki so vodili 32 novinarskih ekip. Z Gimnazije Novo mesto so se zaključne prireditve udeležile dijakinje Erika Kum, Leja Verbič, Lea Damjanović in Kim Malnarič ter mentorici Natalija Petakovič, prof., in novinarka z Dnevnika  Dragana Stanković.  Prireditev se je že tradicionalno zaključila s sprejemom v predsedniški palači, kjer je mlade in njihove mentorje sprejel predsednik republike Borut Pahor, na njihova vprašanja pa je odgovarjala Nobelova nagrajenka za mir dr. Širin Ebadi.

Ebadijeva je poudarila, da sta demokracija in mir predvsem stanje uma in duha, saj morata izhajati iz posameznikov kot ključnih gradnikov človeštva. »Obojega se moramo naučiti, obenem pa moramo tudi sprejemati drug drugega, četudi se v vsem ne strinjamo,« je še dejala. Po njenih besedah smo vsi ljudje enakopravni in bi zato morali imeti enake pravice, a moramo poskrbeti tudi za enakopravne priložnosti povsod po svetu. Ebadijeva je kot pionirka na področju prizadevanj za demokracijo in človekove pravice – še posebej pravice žensk, otrok in beguncev – kot prva Iranka in muslimanka leta 2003 prejela Nobelovo nagrado za mir. »Vi ste obraz prihodnosti,« pa je dijakom dejal Pahor, ki je ponosen, da so mladi imeli priložnosti prisluhniti besedam Nobelove nagrajenke.

V projektu Obrazi prihodnosti je letos sodelovalo 309 dijakov iz 31 srednjih šol, ki so pripravljali pisne prispevke o najbolj zahtevnih vprašanjih sodobne družbe.

Gimnazija Novo mesto v projektu sodeluje že od začetka, torej že četrto leto. Naša letošnja tema je bila »Pasti in prednosti socialnih omrežij«. Prilogo so ustvarjale: Neža Cerinšek, Sara Mirtek, Lara Bukovec, Leja Verbič, Lea Damjanović, Kim Malnarič, Brina Klobčaver in Erika Kum.

Natalija Petakovič, prof.