Obuti v bele čeveljčke Ivanke Mestnik

V torek, 19. 12., je zadnji dve šolski uri v atriju potekala zanimiva okrogla miza o romanu Ivanke Mestnik Beli čeveljčki. Srečanje so z mentoricama izbirnega predmeta retorika Suzano Krvavico in Vasjo Jakše pripravili dijaki 3. k, udeležili pa so se ga dijaki 1., 2. in 3. k ter 3. b.

V okrogli mizi so sodelovali pisateljica Ivanka Mestnik, Sonja Babič, junakinja romana Beli čeveljčki, pedagoginja Mateja Petric in poznavalec zgodovine tržaških Slovencev ter Sonjin sin Iztok Pečar. Pogovor je povezovala Suzana Krvavica, s svojimi nastopi – branjem odlomkov, novinarskim vprašanjem, predstavitvijo avtorice in knjige – pa so se vključevali dijaki 3. k, ki obiskujejo retoriko in so roman Beli čeveljčki tudi prebrali.

Pisateljica Ivanka Mestnik je predstavila svojo bibliografijo in genezo romana Beli čeveljčki, gospa Sonja Babič je spregovorila o svojem otroštvu in mladosti, ki sta predstavljena v romanu, pedagoginja Mateja Petric je strokovno osvetlila problematiko otrok, ki odraščajo brez enega od staršev, Iztok Babič pa je predstavil situacijo tržaških Slovencev pred in med drugo svetovno vojno ter po njej.

Roman je nastal po resničnih dogodkih, ki so se zgodili v okolici Trsta po 2. svetovni vojni, ko sta se srečala in zaljubila domačinka, 20-letna partizanka in prevajalka Tonka, in postavni oficir Mladen. Sad njune ljubezni je bila hči Tinka, toda komaj mesec in pol po Tinkinem rojstvu mlada Tonka umre, Mladen pa se v bolečini umakne v svoj rodni Split. Tinka tako odrašča ob starih starših, občutkih krivde in nenehnem hrepenenju po očetu, ki ne kaže zanimanja zanjo. Vse, kar Tinka prejme od njega, so beli čeveljčki, ki ji jih pošlje njegova nova žena po pošti. Najbrž ste ugotovili, da se v Tinkini zgodbi zrcali usoda gospe Sonje Babič, ki je zmogla predelati boleče izkušnje in premagati vse ovire na poti do cilja in tako kot Tinka postala učiteljica. Svoje življenjske izkušnje je iskreno podelila z mladimi poslušalci.

V zadnjem delu srečanja so dijaki postavljali vprašanja sodelujočim. Dogodek je potekal v sproščenem, mirnem predbožičnem vzdušju, dijaki pa so opazili iskrenost, odprtost in čustvenost tako romana kot gostov. Vsi sodelujoči gostje so bili navdušeni nad pozitivnim odzivom dijakov.

Suzana Krvavica

Galerija

20 dec
Okrogla miza Obuti v bele čeveljčke

V torek, 19. 12., je zadnji dve šolski uri v atriju potekala zanimiva okrogla miza o romanu…

Več