Okrogla miza o judovstvu

Na Gimnaziji Novo mesto bomo v tem šolskem letu izpeljali več dogodkov, v katerih bomo spoznavali judovstvo in Izrael. Prvi od dogodkov je bila okrogla miza, ki je za dijake 3. letnika potekala v atriju v petek, 1. 12. 2017, zadnji dve šolski uri. V načrtu imamo še ogled Judovskega kulturnega centra v Ljubljani (JKC) in predstave Judovski pes v Mini teatru, želimo pa si sodelovati tudi pri razstavi o judovstvu, ki jo bo pripravila Študijska knjižnica Mirana Jarca. Naša šola je povezana tudi s Šolo mladih ambasadorjev iz Tel Aviva, kar je dodaten razlog za spoznavanje te bogate in starodavne kulture.

Srečanje sta pripravila in vodila Janez Gorenc in Suzana Krvavica, gosta pa sta bila Robert Waltl in Boris Hajdinjak. Robert Waltl je igralec, režiser, dramaturg, ustanovitelj in direktor Mini teatra v Ljubljani, kjer ima prostor tudi JKC z muzejem in knjižnico, in velik poznavalec judovske kulture. S seboj je prinesel nekaj zanimivih muzejskih eksponatov iz JKC in zanimivo predstavil judovske običaje, kulturo, religijo, sodobni Izrael, delovanje JKC in organiziranost Judov na Slovenskem. Boris Hajdinjak je zgodovinar in direktor zavoda Sinagoga Maribor. Predstavil je zgodovinski lok Judov in Izraela, zgodovino in usodo Judov na Slovenskem ter delovanje Sinagoge v Mariboru. Dotaknili smo se tudi holokavsta in si ogledali kratek film o tragični usodi  Judov na Madžarskem med 2. svetovno vojno. Dogodek je popestril video klic v Tel Aviv, od koder nas je pozdravil Yitzhak Eldan, ravnatelj naše partnerske šole iz Tel Aviva. Poudaril je bogastvo spoznavanja različnih kultur in pomen strpnosti za spoštljivo in humano življenje.

V zadnji del srečanja so se s svojimi vprašanji vključili dijaki, ganljiv pa je bil tudi nastop Julije Gorenc, Inje Jankovič, Ane Čuk, Anje Mitrovič in Janka Stariča, ki so na godala zaigrali tradicionalno izraelsko pesem Hava nagila.

Suzana Krvavica

Galerija

02 jan
Okrogla miza o judovstvu

Na Gimnaziji Novo mesto bomo v tem šolskem letu izpeljali več dogodkov, v katerih bomo spoznavali judovstvo…

Več