Preventivne delavnice o različnih vrstah odvisnosti za dijake in predavanje za starše o uporabi ekranov in spleta pri mladostnikih

V tednu od 7. 11. do 10. 11. 2022 so imeli dijaki 1. letnika pri zdravstveni vzgoji predavanji o različnih vrstah odvisnosti.

O odvisnostih od alkohola in drog je delavnice vodil Aleš Bartol, višji kriminalist, ki dela na PU Ljubljana. V predavanju dijake je dijake seznanil s pastmi, s katerimi se lahko srečajo mladi ljudje na ulici,… Govoril je o alkoholu, marihuani in različnih vrstah drog, s katerimi se je že srečal pri svojem delu in se pojavljajo v družbi. Povedal je, kako ravnati, če se dijaki znajdejo v taki situaciji.

O  preventivnih dejavnostih s področja duševnega zdravja mladih v povezavi z uporabo zaslonov smo k sodelovanju povabili organizacijo Logout Center pomoči pri prekomerni rabi interneta. Delavnice so izvajali svetovalci Tilen Hočevar, Nuša Klepec in Živa Ahac. Dotaknili so se tem uravnotežene rabe zaslonov, prekomerne rabe in pojava digitalne zasvojenosti.

V popoldanskem času je bilo predavanje organizirano tudi za starše. Izvedla ga je Nuša Klepec. Staršem je predstavila prednosti, tveganja in nevarnosti, ki jih za mlade predstavljajo zasloni in splet, govorila je tudi o znakih prekomerne uporabe zaslonov in digitalne zasvojenosti ter podala priporočila ter smernice s tega področja za mladostnike.

Saša Lavrič