Prostovoljci Gimnazije Novo mesto v romskem naselju sodelovali v akciji Dan za spremembe

Gimnazija Novo je že četrtič sodelovala v vseslovenski akciji Dan za spremembe. Letošnja akcija Slovenske filantropije, ki je potekala v soboto, 6. 4.,  je bila jubilejna, 10., njen namen pa je  spodbujati ljudi, da vsaj enkrat v letu s prostovoljstvom spreminjajo sebe, druge in svoje okolje. Tema letošnjega dneva je bila odprava diskriminacije. Akcije so potekale v 80 krajih, v njih pa je sodelovalo več kot 600 organizacij in 9000 prostovoljcev. Gimnazija Novo mesto se je s svojim Gimnazijskim dnevom za spremembe, ki je potekal 28. 3., z dijaki 3. letnika na svoj način vključila v akcijo, v soboto, na vseslovenski Dan za spremembe, pa so se dijaki prostovoljci Anita Koprivc, Tea Pirc, Tjaša Luzar in Nezmir Hodžić ter mentorica Suzana Krvavica  priključili veliki akciji v romskem naselju Brezje Žabjak.

V skupni akciji so se na predlog prostovoljke Nuše Rustja, naše upokojene profesorice, povezali OZRK Novo mesto, ki je akcijo koordiniral,  DRPD Novo mesto, RIC Novo mesto in Mestna občina Novo mesto. K sodelovanju so pritegnili več kot 120 prostovoljcev iz vseh štirih sodelujočih organizacij, iz romske skupnosti, vrtca in različnih srednjih šol, med njimi tudi prostovoljce naše šole.  Vsi sodelujoči so v treh akcijah za Skupnostni center Brezje Žabjak pomagali urediti notranjost in okolico centra, obeležili svetovni dan Romov in prisostvovali otvoritvi centra.

Prostovoljci so se razdelili v skupine: nekateri so šivali blazinice in krasili notranjost novega centra, drugi so sadili in tretji čistili okolico. Akcija se je zaključila z bogatim kulturnim programom ob svetovnem dnevu Romov, v katerem so nastopili otroci iz Dnevnega centra Brezje (vodi ga DRPD Novo mesto) in malčki iz Vrtca Pedenjped, enota Pikapolonica. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je skupaj z romskim svetnikom Duškom Smajkom in Eksimirjem Brajdičem prerezal trak in otvoril Skupnostni center Brezje Žabjak, ki je namenjen socialnim in drugim programom. Program je povezovala naša prostovoljka Anita Koprivc.

Dan za spremembe v romskem naselju je minil v delavnem, prijetnem in zelo povezovalnem vzdušju, Skupnostni center Brezje Žabjak z okolico pa je zaživel v novi podobi. Tudi prostovoljci Gimnazije Novo mesto so dokazali, da želijo udejanjati geslo akcije Ne obsojam, objemam.

Prostovoljka Tjaša Luzar iz 4. b je akcijo komentirala takole:

»Sodelovala sem pri ustvarjalni delavnici. Zelo koristno je, da smo skupaj iz različnih organizacij, zato ima dober namen večji doseg. Romski otroci so zelo prijazni, takoj so nas sprejeli.«

Suzana Krvavica