Prostovoljci iz osmih držav na Gimnaziji Novo mesto

V sredo, 11. decembra 2019, smo 5. in 6. šolsko uro v atriju gostili udeležence mednarodnega srečanja v projektu Erasmus+ INNOVOL (Innovative Volunteering Models with and for Youth). Vodilni partner projekta, v katerem sodeluje 7 članic Evropske unije in Brazilija, je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Mednarodno srečanje mladih prostovoljcev v Novem mestu je predstavljalo zaključek projekta, na dogodku v Gimnaziji Novo mesto pa so udeleženci predstavili delo svojih prostovoljskih organizacij. Program je potekal v angleščini in slovenščini.

Dogodka v atriju se je poleg gostov udeležilo tudi približno 30 naših prostovoljcev z mentoricami Anico Kastelec, Karmen Čarman in Suzano Krvavica. Po uvodnem pozdravu Anite Nose, pomočnice ravnateljice, in Karmen Čarman so tri dijakinje prostovoljke, Mojca Muhič, Jasna Potočar in Anita Koprivc, predstavile zgodovino naše šole in življenje na gimnaziji danes, nato pa so spregovorile o organiziranem prostovoljstvu na šoli. Predstavile so ustanove, s katerimi sodelujemo, ter različne prostovoljske in humanitarne akcije, v katerih smo sodelovali, s poslušalci pa so podelile tudi svoje izkušnje.

Nato so prostovoljci iz sodelujočih držav predstavili prostovoljstvo v svojih organizacijah, pogovor pa je moderirala Tjaša Kozjan iz DRPD. Dogodek je obogatil čudovit glasbeni nastop naših dijakov Maje Tomič in Jakoba Fifnje. Na koncu so se gostje sprehodili še do gimnazijske knjižnice.

Udeleženci dogodka so spoznali vrstnike iz različnih držav, ki si tako kot oni prizadevajo za  humane in strpne odnose med ljudmi ter s svojim prostovoljskim in humanitarnim delom spreminjajo sebe, bližnje in širšo skupnost.

Suzana Krvavica

Foto: Suzana Krvavica