Prostovoljci so prinesli lučke prijateljstva starostnikom

Prostovoljci Gimnazije Novo mesto z mentoricama Nušo Rustja in Suzano Krvavica so v sodelovanju z OZ RKS Novo mesto letos že petič izpeljali akcijo Gimnazijski Božiček za starejše. Organizacijo letošnje akcije je na šoli prevzel klub InterAct, podmladek mednarodne organizacije Rotary. Interaktovci si prizadevajo zagotoviti boljši jutri z organizacijo različnih akcij, in tudi izkupiček dveh decembrskih so namenili nakupu 10 daril za starostnike v socialni stiski in 5 za uporabnike RK.

19. in 20. decembra so potekali obiski starejših na domovih v Novem mestu in okoliških krajih. Pet dijakinj in en dijak iz kluba InterAct so skupaj z upokojeno profesorico in aktivno prostovoljko RK Nušo Rustja razdelili božična darila.

Obisk se je vseh zelo dotaknil.  “Zdelo se mi je, da bo obiskovanje lahko, a je težko. Nisem si predstavljala, da ljudje tako težko živijo,” je dejala Ekaterina po obisku. “Ko vidiš, vidiš, da je grozno. To bi bilo treba večkrat doživeti, da bi se zavedali, da je res treba pomagati,” je rekla Marta. Tudi Sergej, Alja, Viktorija in Jasna se strinjajo, da si takšnih razmer ne znajo predstavljati, saj smo danes deležni blagostanja z vseh strani. Nuša Rustja pa je po obisku še dodala: “Molk v avtu po vrnitvi z obiskov je povedal vse. Obstajajo hiše brez kurjave, brez tople vode, brez vseh mogočih elektronskih naprav, tam gre le za preživetje. Upam, da je naš obisk prinesel nekaj človeške topline in dal ljudem občutek, da niso sami.”

Veselje obiskanih je bilo vidno. Bojan Florjančič, ki je predstavnik KORK Otočec in prostovoljec že več kot 40 let, pa je dejal, da je vajen pomoči že od otroštva, saj družina vedno drži skupaj. Zagotavlja tudi, da so razmere v vaseh že dosti boljše, kot so bile včasih, kar si je kar težko predstavljati.

Ob koncu akcije so se dijaki z Nušo ustavili v gostilni Vovko, kjer so jih, ko so izvedeli, kaj so počeli, brezplačno pogostili. “Dobro se z dobrim vrača,” so bile besede lastnika restavracije.

Jasna Potočar, 3. C

Foto: prostovoljci GimNM in OZRK