Retoriki iz 3. K z novinarjem in urednikom Markom Mesojedcem

Dijaki 3. k pri pouku retorike teoretično in praktično spoznavajo različne oblike govornega nastopanja. Področje, ki jih zelo zanima, je tudi novinarstvo, zato so z mentorico Suzano Krvavica v sredo, 20. 1. 2021, pripravili spletno okroglo mizo z Markom Mesojedcem, novinarjem in vodjo uredništva na TV Vaš kanal. Žal zaradi epidemije niso mogli osebno obiskati Vašega kanala, kot so ga prejšnja leta, vendar jim je tudi okrogla miza po ZOOM-u odlično približala poklic in delo novinarja.

Dogodek je moderirala dijakinja Urška Šenica, vsi dijaki pa so se z vprašanji aktivno vključevali v pogovor. Marko Mesojedec je predstavil svojo karierno pot, delo v uredništvu Vašega kanala, poti, ki novinarje pripeljejo do informacij, pripravo za nastop pred kamero, soočanje s tremo in posebnosti dela v obdobju epidemije. Govorili so tudi o družbenih omrežjih, nevarnih plateh novinarstva in drugih vidikih novinarjevega dela. Slišali smo tudi nekaj zanimivih anekdot.

Vsi udeleženci so dogodek opisali kot prijetno in poučno popestritev ter dopolnitev programa retorike.

Dijakinji 3. k sta strnili svoje vtise o dogodku:

Okrogla miza z novinarjem Markom Mesojedcem je bila odlična zamisel, saj se naš gost  vsakodnevno srečuje z govornim nastopanjem. V okrogli mizi sem zelo uživala in dobila vse odgovore, ki sem jih iskala, npr. kako postaneš novinar, kako dobro in uspešno opravljaš omenjeni poklic itn. Verjamem, da se je vsakega izmed nas dotaknila kakšna misel oz. celo življenjski nasvet našega gosta. Mene je najbolj prevzel nasvet: »V življenju bodite radovedni, ampak ne žaljivi.« (Eva Grozde)

Dejstva, da smo pri retoriki eno šolsko uro preživeli z gospodom Markom Mesojedcem, novinarjem in voditeljem na TV Vaš kanal, še nisem popolnoma dojela. Z nami je delil svojo karierno pot in mnogo dragocenih osebnih izkušenj, ki jih ne najdeš na internetu ali v učbeniku. Njegove nasvete bom tudi sama prenesla na svojo karierno pot, saj se mi zdijo pomembni za vsakogar, ki vidi svoj poklic pred kamerami. To je bila zagotovo nepozabna izkušnja. (Urška Šenica)

Suzana Krvavica