Rezultati natečaja v okviru projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom

V letošnjem šolskem je Gimnazija Novo mesto pod okriljem filmsko-vzgojnega Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo in v partnerstvu še s petimi strokovnimi partnerji iz Italije, Irske, Bolgarije in Romunije, sodelovala v mednarodnem projektu POUČEVANJE EVROPSKE ZGODOVINE S FILMOM.

Dijaki Gimnazije Novo mesto so si v KC Janeza Trdine ogledali naslednje filme:

  • 26. 1. 2018: Savlov sin (4. a, 4. b, 4. c, 4. d, 4.k, 4.š, 3. b in 3. k)
  • 23. 2. 2018: Oliver Twist (2. a, 2. b. 2. c, 2. d,. 2. e,  2. k in 3. b)
  • 21. 3. 2018: Dva dneva, ena noč (3. a, 3. b, 3. c, 3. d, 3. k in 3. š)
  • 4. 4. 2018: Na svoji zemlji (4. a, 4. b, 4. c, 4. d, 4. k, 4. š, 3. b

Pri pouku zgodovine in sociologije smo učitelji Matjaž Štih, Nevenka Malnarič Brulc in Nina Arnuš z dijaki opravili analizo ogledanih filmov. V mesecu aprilu so dijaki samostojno izdelali 10 videoesejev, ki smo jih poslali na nacionalni izbor.

1. mesto je zasedel naš videoesej z naslovom One new follover, ki so ga izdelale dijakinje 4. b: Tanja Topić, Tinkara Moretti in Eva Lukšič, mentorica Nevenka Malnarič Brulc. Dijakinje so si prislužile strokovno ekskurzijo v Milano

2. mesto je zasedel videoesej z naslovom Your name, ki sta ga posneli Nejka Guček Cvelbar in Anamarija Gole, obe iz 3. b, mentor Matjaž Štih. Dijakinje se bodo udeležile filmskega tabora v Beli krajini.

Oba prvouvrščena videoeseja gresta v mednarodni izbor.

Žirija je izpostavila še videoesej Hope was the one, ki so ga izdelale dijakinje Lana Jeglič, Tjaša Luzar in Ana Kastrevc, mentor Matjaž Štih. Zasedle so 5. mesto.

Nevenka Malnarič Brulc in Matjaž Štih