Šov Gimnazija ima talent in božični koncert

Jaka (spontano nadaljuje): Ja, res …To je čas, ko se ljudje za droben trenutek sprostimo. Za hip si priznamo, da smo res samo ljudje. Na trenutke povsem nemočni, potrebni bližine in toplega objema. Spet drugič polni moči, ko samostojni, pogumno stopamo na nove poti.

Eva: Tako je vsako leto kot nekakšen ples. Ples med človekovo naravo in človekom, ki ima vizijo, cilje, načrt. Človekom vizionarjem. In vsako leto se decembra sklene krog, ko si ogledamo ta ples. Ogledujemo si svoje plesne korake. Smo se držali koreografije, ali pa smo predvsem plesali po navdihu? Smo takrat, ko smo pozabili plesne korake, dobro improvizirali? Smo se držali svojega ritma ali pa smo v nekem trenutku začeli plesati na tisto glasnejšo, sosedovo glasbo? Smo kdaj v obupu želeli glasbo celo ugasniti? Za hip prenehati plesati?

(odlomek iz predstave)

Decembra pa se je letos krog sklenil tudi za nas, gimnazijce in čeprav smo gimnazijci decembra predvsem vizionarji, saj je naša poglavitna želja predvsem to, da se uspešno prebijemo čez še zadnji naval testov, je med nami tudi mnogo takih, ki so našli čas in pokazali svoj umetniški izraz ter ponovno dokazali, da ima gimnazija res talent!

Svoje talente so naši gimnazijci tako imeli možnost pokazati 24. 12. 2019, zadnji dan pred začetkom novoletnih počitnic, ko je Dijaška organizacija sedaj že drugo leto zapored organizirala dogodek. Tradicija narekuje, da se tako december zaključi z božičnim koncertom, vendar pa smo se letos odločili, da stvari popeljemo še nekoliko dlje. Tako smo organizirali šov Gimnazija ima talent in božični koncert. Vzklila pa je tudi ideja, da bi celoten šov preobrazili v predstavo in tako dogodek še dodatno popestrili.

Predstava se je tako začela s prizorom dveh gimnazijcev, Jake in Eve (igrala Jaka Kunej in Eva Šubic), ki na petkovo popoldne, utrujena, na kavču skupaj razmišljata o decembru. Skupaj tako razvijeta pogovor, od šaljivih – »Ali imamo gimnazijci sploh možnost doživeti tisti pravi, pravljični, veseli december?«, do nekoliko resnejših vprašanj – »Kaj je pravzaprav sploh bistvo decembra in kako se ta slika sčasoma in v različnih družbenih in političnih ureditev spreminja, kljub temu da ostaja človeško srce nespremenjeno.

Brat in sestra po debati petkovo popoldne zaključita z mislijo, da je čas za malo počitka. Ko se Jaka spomni, da se začenja šov Slovenija ima talent, prižge televizor (oder), in pred nami se že vrstijo prvi talenti.

Prvi je nastopil Jakob Kavšek s plesno točko. Sinhronost in izraznost njegovih gibov gledalce vedno pusti očarane in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Njegovi skoki in obrati so na gimnazijce delovali kot dobra porcija kofeina!

Kot drugi nastopajoči je publiko skoraj dobesedno začaral Trim Ismaili, ki se nam je predstavil s čarovniškimi triki. Čeprav je na stotine parov oči spremljalo vsak njegov gib, mu nismo mogli dokazati, da je med njegovimi prsti še kaj drugega kot čarovnija.

Kot zadnji je nastopil še Rok Rudman s standup komiko. Kljub temu, da je komika vsekakor zahtevna panoga nastopanja, se je Rok že s prvim nastopom odlično izkazal. »Ima prihodnost kot komedijant,« je zagotovil žirant Blaž Zabret. »In v politiki,« je stvarno poudaril Rok, saj vemo, da gre danes to dvoje rado z roko v roki.

Vsak nastop, pa so pospremili tudi komentarji naših najboljših žirantov – ravnateljice Mojce Lukšič, profesorice Nevenke Malnarič Brulc, profesorja Blaža Zabreta in profesorja Jerneja Bana. S tem so še dodatno poskrbeli za veselo in sproščeno vzdušje in dali tudi nastopajočim še nekakšno dodatno potrditev.

Šov Slovenija ima talent se je prekinil z oglasi (igrala Jona Šmalc Novak in Anej Kopina Božič). Predstavljala sta reklamo za StupidoTurbo očala. To so tiste vrste očala, ki te naučijo jezika v od že nekaj tednih do v nekaj urah, odvisno seveda od tega, koliko jih preplačaš. Jaka je na srečo televizijo utišal še preden bi Jona lahko povedala telefonsko številko za naročanje izdelka, saj bi se verjetno sesula linija.

Eva in Jaka sta tako nadaljevala pogovor, v katerem sta ugotovila, da gimnazija Novo mesto sploh ni tako napačen kraj za doživljanje veselega decembra. Dobivamo darila v obliki znanja, hodniki so polni veselja, šola je praznično okrašena in lahko spominja tudi na naš drugi dom. In pa, kot je poudaril Jaka: »Na gimnaziji je res veliko ljudi, ki jih imam rad.«

Po kramljanju sta se Eva in Jaka odločila za menjavo kanala in že smo bili priča drugemu šovu – Zvezde plešejo. Na odru sta zablestela dva plesna para – profesorica Polonca Centa s profesorjem Blažem Zabretom in pa profesor Tomaž Koncilija s profesorico Bredo Vovko. Lahko rečemo, da je bilo dejstvo, da sta Eva in Jaka gledala finale Zvezde plešejo, povsem upravičeno, saj sta  bila oba plesna para res odlična!

Vendar pa sta Jaka in Eva kmalu ugotovila, da bi jima prijala še kakšna pevska točka in že sta program menjala na The Voice.

Prva je Nastopila Danila Prah. Izbor in izvedba pesmi je pritegnila publiko, izrazit ritem smo navdušeno spremljali tudi s ploskanjem. Danila pa ni pokazala samo svojega pevskega talenta, ampak tudi suverenost v nastopanju, ko je prišlo do manjših tehničnih težav.

Za konec pa nas je z venčkom decembrskih pesmi v počitniško vzdušje popeljala Maja Tomić. Njen prepričljivi nastop in glasbeni talent je navdušil in ganil tako publiko kot žirante. Na kitari pa jo je spremljal kitarski mojster Jakob Fifnja.

Predstava se je končala s prizorom, ko Eva in Jaka ugasneta televizor in gresta spat. Vendar pa jima nekaj ne da miru. Ugotovita, da so jima vsi obrazi nastopajočih od nekod znani. Počasi povezujeta točke, ko ugotovita, da so bili vsi nastopajoči s televizijskih šovov (Slovenija ima talent, Zvezde plešejo in The Voice) pravzaprav naši dijaki ali profesorji. Zaključna misel je tako seveda očitna – Gimnazija ima res talent!

Danila Prah iz 3. b, ki se je predstavila s pevsko točko Burry a friend, se dogodka spominja takole:

»Na odru sem se počutila zelo dobro, saj so imeli gledalci pozitiven pristop do dogajanja in niso bili samo pasivno »ne-pri-pouku«. Tako da ja, vzdušje je bilo vsekakor pravo! Všeč mi je bila tudi sproščenost dogodka, saj smo nastopajoči poskušali publiko razvedriti in zabavati, med nami ni bilo tekmovalnosti. In lahko rečem, da nam je tudi uspelo.«

Šovu Gimnazija ima talent, pa je sledil še božični koncert. Za dokončno sprostitev pa sta poskrbeli še skupini Jaja Boyz in Plateau. Tako je velika telovadnica v polnosti zaživela. Uživali smo v plesu, druženju, pogovorih in pa seveda, odlični glasbi!

Na koncu pa je na mestu tudi zahvala. Res iz srca se zahvaljujem vsem sodelujočim, ki ste podprli mojo idejo in ste bili pripravljeni na kakršenkoli način pomagati. Zahvala gre tako hišniku, profesorju Jerneju Banu za ozvočenje, šoli za izposojo velike telovadnice, gostujočima skupinama Jaja Boyz in Plateau, fotografinjam – Zali Dolušič, Vanessi Špilar in Nives Kočman ter Filipu Markoviču, ki je dogodek tudi posnel.

Zahvala gre tudi vsem igralcem, nastopajočim in žiriji, brez katerih predstave sploh ne bi bilo. Hvala tudi Janu Zajcu in Jakobu Škrjancu, ki sta med prireditvijo skrbela za ozvočenje in tehniko. Hvala tudi vsem dobrim ljudem Dijaške organizacije, ki so prispevali veliko svojega časa in energije, ter tako pripomogli k izvedbi dogodka.

Gimnazija je tako tudi letos dokazala, da ima talent. Drugo leto decembra pa ne pozabi, da imaš možnost pokazati svoj talent tudi ti!

 

Eva Šubic

Galerija

20 feb
Šov Gimnazija ima talent in božični koncert

Svoje talente so naši gimnazijci imeli priložnost pokazati 24. 12. 2019, zadnji dan pred začetkom novoletnih počitnic,…

Več