Športni tabor Baška

Eden od pomembnejših dogodkov za dijake športnega oddelka Gimnazije Novo mesto je športni tabor v Baški na otoku Krku, ki je letos potekal od 25. do 31. avgusta. Tabor je zajemal šolo plavanja, potapljanja in pouk geografije ter slovenščine.

Pri plavanju so se dijaki učili različnih tehnik, kot so prsno, prosto in hrbtno. Največ pozornosti je bilo namenjene ustrezni koordinaciji pri posamezni plavalni tehniki in pravilnemu dihanju med plavanjem. Učitelja plavanja sva sproti izvajala tudi analizo, ki je pripomogla k prepoznavanju napak in tako k hitrejšemu napredovanju. Vsi smo bili zadovoljni z naučenim, najbolj pa dijaki, ki so bili presenečeni nad tem, kako velika je razlika med prvim in zadnjim dnem učenja plavanja.

Druga veščina, ki je bila za marsikoga še uganka, je bilo potapljanje na vdih. Učitelja sta dijakom predstavila zakonitosti varnih potopov ter jih naučila ustreznih tehnik pri pripravi in izvedbi potopa. Dijaki so spoznali tudi različne tehnike prijemov reševanja iz vode in vse potrebne informacije za nudenje pomoči reševancu.

Bivanje smo dopolnili s športnimi dejavnostmi, kot so kolesarjenje, vožnja s skiroji, uporaba sup desk in veslanje s kajaki. Četrtkovo jutro smo popestrili z jutranjim pohodom na vrh Bag nad Baško, kjer smo pričakali sončni vzhod. Prosti čas so dijaki porabili za igranje odbojke na mivki.

Ob športnih vsebinah so imeli dijaki vsak dan tudi pouk slovenščine in geografije. Profesorji smo izvedli različne medpredmetne povezave. Ena izmed teh je bil orientacijski tek, na katerem so dijaki iskali glagolske črke, kar je zahtevalo nemalo telesnega in umskega napora.

Zadnji večer so vsi dijaki prestali potapljaški krst in tako na zanimiv način potrdili svoje novo znanje. Na dan odhoda pa so opravili tudi plavalni maraton in tabor uspešno zaključili.

Teden, preživet na morju, je bil za dijake izredno zanimiv, a hkrati naporen. Dijaki športniki so navezali prijateljske vezi še pred prvim šolskim dnem in tako bolj pogumno od svojih vrstnikov stopili čez šolski prag Gimnazije Novo mesto.

Breda Vovko

Galerija

04 sep
Športni tabor Baška 2017

Od 25. do 31. 8. 2017 so imeli dijaki 1. š  športni tabor v Baški.  Tabor je…

Več