Športni tabor

V šolskem letu 2020 /21 smo izvedli 5 dnevno poletno šolo v naravi, v centru šolskih in obšolskih dejavnosti Breženka, v Fiesi.

Šola v naravi je bila tudi izjemna priložnost za spodbujanje pozitivnih medsebojnih odnosov v skupini in je nudila možnost boljšega spoznavanja in drugačnega skupnega sodelovanja učiteljev in dijakov.

Program je bil letos popolnoma drugačen kot druga leta. Dijaki so spoznali nove vsebine. Že prvi dan smo si v Seči ogledali ribogojnico Fonda ter botanični vrt s kaktusi.

Družina Fonda predano, s polno strasti in ljubezni do morja, skrbi za delovanje svoje morske kmetije ter za skrbno in sonaravno vzrejo odličnega Piranskega brancina.

Na ogledu so nam pričarali vznemirljivo, poučno in nepozabno doživetje. Odkrili in spoznali smo, zakaj je Piranski brancin Fonda tako zelo poseben, zdrav in dober. Spoznali smo vse od načina izbora ribjih mladic v valilnici, predstavitve krme in menjave mrež do prikaza ročnega hranjenja rib v ribogojskih bazenih. Predstavili so nam skrb za okolje in zdravo rast različnih generacij Piranskega brancina. Dijaki so spoznali, kako lahko sami prepoznajo res svežo ribo.

Vrt kaktusov je v družinski lasti. Že več kot tri desetletja jih goji gospa Magda. Kaktusi spadajo med večletne rastline in živijo od nekaj let do preko 300 let. Kaktusi vseh možnih vrst in oblik rastejo eden prek drugega na najbolj nore načine. Vse skupaj je zelo lepo urejen kaos. In potem še gospa Magda, ki s svojo toplino in prijaznostjo doda še tisto piko na i. Če vas karkoli zanima, z veseljem vse razloži na način, kot so zmožni govoriti le ljudje, ki svoje poslanstvo opravljajo z iskreno ljubeznijo. In pri kaktusih je ljubezen še posebej pomembna. Kot pravi ponosna lastnica vrta: »Treba jih je imeti rad. Bolj, kot jih imaš rad, lepše rastejo!«

Naslednje dneve pa je dijake čakala prava pustolovščina. Po smešni razlagi o teoriji jadranja  gospoda Milana, nas je čakal dan praktičnega spoznavanja z jadrom optimist in prilagajanje na vodo. Za nagrado pa smo po skupinah odšli na jadrnico in jadrali po Piranskem zalivu. Naslednje dni so dijaki izpopolnjevali tehnike plavanja, supanja in veslali v kajaku iz Fiese v Piranski zaliv in nazaj.

Največ adrenalina pa nam je povzročil potop z jeklenko v zalivu Bernardin. Vseh 23 dijakov se  je s to tehniko potopa srečalo prvič. Lepe dneve smo izkoristili tudi za jutranje teke in pohode ob morju, v mesto Portorož in Piran. Predzadnji dan smo imeli morsko zaprisego in krst »novih potapljačev«, ki so ga dijaki z vso resnostjo tudi izvedli. Med programom je bilo veliko smeha in dobrega počutja.

Zadnji dan pa so vsi dijaki in dijakinje uspešno prestali plavalni maraton in po kosilu odšli zadovoljni domov.

Zapisala: Breda Vovko