Srečanje z varovanci centra Heimstätte Birkenhof iz Avstrije

Na povabilo VDC Novo mesto smo na Gimnaziji Novo mesto že drugo leto pristopili k sodelovanju v mednarodnem srečanju oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju s sloganom »V jati z drugačnimi«.  Namen tega projekta je druženje oseb z motnjo z osebami brez motnje, cilji pa spoznavanje, druženje, vzpostavljanje novih prijateljstev in pokazati svoje talente.

Na naši šoli smo tako v četrtek, 19. oktobra 2017, gostili 15 varovancev iz centra za usposabljanje in delo oseb z motnjo v duševnem ali telesnem razvoju Heimstätte Birkenhof iz Avstrije, s katerimi smo preživeli zelo prijetni dve uri v šoli ter na sprehodu na Marof. Pri druženju z avstrijskimi gosti je sodelovalo 15 dijakov 3. letnika, ki so goste pozdravili in jim s kratkim kvizom predstavili našo šolo, mesto in državo. Nato so se predstavili gostje, ki so nam na kratko povedali, s čim vse se ukvarjajo v centru, kjer živijo, ter zaplesali nekaj plesov ob spremljavi harmonike, na katero je igral eden od spremljevalcev. K plesu so povabili tudi dijake in vsi skupaj so poskrbeli za zelo prijetno in sproščeno vzdušje, kar sta v svojem odzivu na srečanje zapisali tudi dve dijakinji.

Vesela sem, da sem bila del tega srečanja. Zelo smo se zabavali, ko smo skupaj plesali in se spoznavali. Mislim, da mi bo ta izkušnja še dolgo ostala v spominu. (Nuša Avguštinčič, 3. A)

Pred obiskom sem bila živčna, ker nisem točno vedela kaj naj si predstavljam, ko pa so prišli, se je ozračje sprostilo. Znanje nemščine je bilo potrebno za sporazumevanje, a je bilo dovolj že osnovno poznavanje besed. Na začetku smo bili vsi malo zadržani, a so se med našo predstavitvijo opogumljali. Posebno všeč so mi bili tradicionalni vaški plesi, ki smo se jih skupaj naučili. V prihodnje upam le, da se bomo hitreje sprostili in se več pogovarjali. Sploh je ta dan name naredil dober vtis in upam, da se bodo taka srečanja še ponovila. (Eva Novak, 3. A)

Z varovanci centra Heimstätte Birkenhof so šolo obiskali tudi gospod Anton Fritzer, direktor centra Heimstätte Birkenhof, Dieter Klammer, organizator srečanja Inclusia iz Celovca, ter organizatorica srečanja iz VDC Novo mesto, gospa Andreja Klobučar.

Vasja Jakše