Tedni vseživljenjskega učenja na Gimnaziji Novo mesto

Evropsko leto spretnosti je bila letošnja krovna tema Tednov vseživljenjskega učenja, ki so v Sloveniji potekali med 15. majem in 18. junijem 2023. Na Gimnaziji Novo mesto smo prva dva dogodka v okviru TVU organizirali 8. junija. Skupaj z uporabniki RK NM in profesorico Sašo Lavrič so dijaki 2F prehodili del Gimnazijske poti, dijaki 3 MM pa so se pri uri angleščine srečali z Glorio Gustke, Slovenko, živečo v Ameriki, in njenim možem.  Naslednji dan je bil v znamenju učenja raznih ročnih spretnosti. Profesorici Verena Potočnik in Barbara Strnad sta učence učili oblikovanja nakita iz FIMO mase, profesor Robert Šupe je skupino dijakov navduševal nad lepopisom, dijakinja Katjuša Škrbe pa je s svojimi hitrimi prsti svoje vrstnike učila kvačkanja. Nekaj izdelkov, ki so nastali, smo 14. junija podarili oskrbovancem Doma starejših občanov Novo mesto in Dnevnega centra Draga, ko smo se skupaj z dijaki 1D, ki so za obe skupini pripravili tudi krajši program, odpravili k njim na obisk. Dva dni prej pa smo na šoli zopet gostili uporabnike RK NM, ki so z dijaki 3C odigrali košarko, odtekli nekaj krogov na igrišči in se po športnem srečanju sproščali v knjižnici.

Skozi ves teden pa je knjižničarka Tanja Cuder v knjižnici zbirala lepe misli v okviru projekta Naključna prijaznost. Dijaki 1E so v četrtek listke z mislimi zavili in okrasili s pentljo, pripravili še nekaj darilc iz materiala, nastalega na delavnicah učenja ročnih spretnosti in se z nasmeškom podali na novomeške ulice. Naključnim mimoidočim ter uslužbencem trgovin in lokalov so z majhnimi pozornostmi poskušali polepšati dan. Z obilico dobre volje jim je to zagotovo uspelo.

TVU pa smo zaključili s povabimo vsem zaposlenim in dijakom, da v knjižnico prinesejo semena različnih rastlin (solate, fižila, paradižnika, rož …), ki na njihovem vrtu dobro uspevajo. Tako smo začeli z oblikovanjem šolske knjižnice semen, ki bo vsem njenim obiskovalcem omogočala, da bodo že prihodnjo sezono z dobrimi semeni lahko obogatili svoj lasten vrt. Hkrati pa smo v zameno za prostovoljne prispevke razdelili tudi izdelke delavnic učenja ročnih spretnosti. Zbrana denarna sredstva smo namenili v šolski sklad.

TVU je z učenjem mnogih spretnosti, tako ročnih kot tudi medosebnih, popestril dogajanjem v zadnjih tednih šolskega leta.

Karmen Čarman