Telefonsko družabništvo za starejše

Prostovoljci v sodelovanju z Rdečim križem – Telefonsko družabništvo za starejše

Prostovoljci Gimnazije Novo mesto smo aktivni tudi med šolanjem na daljavo. Čeprav epidemija onemogoča številne dejavnosti, ki smo jih načrtovali, so omejitve prinesle tudi nove izzive in akcije. Več dejavnosti izvajamo na pobudo in v sodelovanju z OZRK Novo mesto. Oktobra in novembra smo se tako dijaki kot profesorji množično odzvali na akcijo OZRK Nisi sam – pisma drobne pozornosti ter pisali pisma za starejše, trije dijaki so pomagali v Domu starejših občanov, konec novembra pa smo vzpostavili še telefonske pogovore s starejšimi.

Na telefonsko družabništvo se je odzvalo 15 prostovoljcev, med katerimi sta tudi obe mentorici prostovoljstva in ravnateljica. Sekretarka OZRK Barbara Ozimek, mentorica Suzana Krvavica in prostovoljka OZRK Nuša Rustja so sodelujoče prostovoljce preko video konference najprej seznanile s splošnimi napotki za vodenje pogovorov, z varstvom podatkov in načinom evidentiranja pogovorov. Kasneje je vsak prostovoljec dobil kontakt za telefonski klic starejše osebe.

Takoj po prvih klicih v začetku decembra smo si izmenjali izkušnje. Večina starejših je bila klica in klepeta zelo vesela, nekaj je bilo zadržanih, redki pa so povedali, da takih telefonskih pogovorov ne potrebujejo. S klici nadaljujemo in si ob petkih po zoomu redno izmenjujemo izkušnje. Vzpostavili bomo še nove stike. Starejšim želimo s telefonskim pogovorom polepšati dan in jim dati občutek, da niso sami, hkrati pa nas je telefonsko družabništvo spodbudilo, da smo se spomnili tudi na starejše iz svojega okolja in jih poklicali.

Suzana Krvavica