Odkritje spominskega obeležja Novomeščanom, ki so si prizadevali za ustanovitev gimnazije

Na pročelju Glasbene šole Marjana Kozine v Novem mestu so v okviru evropskega leta kulturne dediščine v četrtek, 4. 10. 2018,  odkrili spominsko obeležje novomeško gimnazije, in sicer zahvalo Novomeščanom, ki so si v 18. stoletju prizadevali za ustanovitev  gimnazije v Novem mestu.  Takratna vladarica avstrijska nadvojvodinja  Marija Terezija jim je prisluhnila in  v skladu s svojo šolstvu naklonjeno razsvetljensko politiko dovolila ustanovitev šestih razredov gimnazije v Novem mestu. Vodenje šole je zaupala frančiškanom in pouk je v stavbi ob samostanu stekel novembra 1746.

Spominsko ploščo so vzidali na pobudo Odbora za promocijo kulturne dediščine Novega mesta. Denar za njeno izdelavo in hkratno prenovo izvirnega portala prvotne novomeške gimnazijske stavbe je prispevala Krka, tovarna zdravil d. d.  Ustanovitev gimnazije je bil velik dogodek, pomemben za mesto in širše območje. Njena vloga v kulturnem, znanstvenem, gospodarskem in političnem razvoju je bila in je izjemnega pomena, med nekdanjimi dijaki novomeške gimnazije pa je moč najti številna znana in ugledna imena.

V treh stoletjih je preživela države, vojne, politične sisteme, šolske reforme in programe. Pouk je na novomeški gimnaziji kljub številnim družbenim in političnim pretresom potekal ves čas, zato je Gimnazija Novo mesto najstarejša šola z neprekinjeno tradicijo  delovanja na ozemlju današnje Slovenije. Kot je poudarila ravnateljica Mojca Lukšič, je gimnazija ne le šola, je  kulturna dediščina.

Zbrane goste sta poleg ravnateljice Gimnazije Novo mesto nagovorila še župan MO Novo mesto mag. Gregor Macedoni in dr. Miha Japelj, član novomeškega odbora za promocijo kulturne dediščine, ki je poudaril, da spominska plošča predstavlja tudi globok spomin na vztrajne, domoljubne in trmaste Novomeščane, ki so uspeli prepričati takratno avstro-ogrsko oblast in Marijo Terezijo, da je kot vladarica ustanovila v prvo gimnazijo v takratni monarhiji  prav v Novem mestu.

V spremljevalnem kulturnem programu so nastopili dijaki in dijakinje novomeške gimnazije: Gaja Potočar, Tjaša Remec, Hana Povše in Lara Gornik, ki so pod vodstvom svojih mentorjev iz Glasbene šole Marjana Kozine zaigrali dve skladbi,  ter Jaka Kunej, Timotej Candellari in Anita Koprivc, ki so v krajšem skeču uprizorili ustanovitev šole.  Program je povezovala Eva Novak.

Več o dogodku lahko preberete v sporočilu za medije, na straneh MO Novo mesto in Dolenjskem listu.

Natalija Petakovič, prof.

Foto: Jaka Ercegovčevič in Boštjan Pucelj