V JATI Z DRUGAČNIMI: Druženje dijakov Gimnazije Novo mesto z varovanci podjetja Želva iz Kočevja

Na povabilo Varstveno delovnega centra Novo mesto smo na Gimnaziji Novo mesto  že četrto leto sodelovali v mednarodnem projektu V jati z drugačnimi. Namen tega projekta je druženje oseb z motnjo z osebami brez motnje.

V četrtek, 17. oktobra 2019, smo na šoli med 9. in 12. uro gostili varovance iz Podjetja Želva iz Kočevja. Obiskalo nas je devet odraslih oseb s posebnimi potrebami in tri spremljevalke. Z njimi so se družili dijaki iz 2. b Neža Brkopec, Lara Gornik, Hana Knez, Danaja Manček Jerele, Hana Povše, Eva Prelec, Lara Pungeršič in Žan Šešet, Trim Ismaili iz 3. b in Nik Vidmar iz 4. b.  Pri druženju in izvedbi delavnic so sodelovali svetovalna delavka Anica Kastelec in učitelji  Zlatka Butkovec Gačnik, Jernej Cimperman in Marinka Kovač.

Na začetku obiska je Zlatka Butkovec Gačnik z dijaki pripravila sproščeno in prijetno igro, ob kateri so se naši dijaki in varovanci spoznali in se povezali v pare. Skupaj so ustvarjali in risali na e-tablo. Varovanci so bili začudeni nad tem, kako nastaja barvna risba na tabli tudi brez barvic. Nato so se preselili v športne prostore, kjer so se razgibavali na žogah in fitnes napravah. Skoraj vsi so poskusili plezati po plezalni steni in z navdušenjem spoznali, da zmorejo tudi to. V veliki dvorani so se pomerili tudi v odbojki in košarki. Po krajšem odmoru in malici so se varovanci z našimi dijaki preselili v kemijski laboratorij, kjer so pod mentorstvom Marinke Kovač spoznavali zakonitosti tople grede. S pomočjo poučnih poskusov in eksperimentov so se naučili nekaj novega o plinih, ki nas obdajajo v ozračju. Profesorica in asistent Nik sta prikazala, kako se zaradi onesnaževanja zraka segreva naš planet.

Ob slovesu so nam povedali, da so se pri nas dobro počutili, in izrazili željo, da naše druženje ponovimo tudi naslednje leto. Poslovili smo se zadovoljni in nasmejani.

Dijaki, ki so sodelovali pri druženju, so se izkazali kot dobri gostitelji in v treh urah so se vsi sodelujoči že spoprijateljili.

Danaja Manček Jerele je vtise strnila takole:

»Menim, da je bilo druženje z drugačnimi zelo lepa in unikatna izkušnja. Takih priložnosti je premalo. Vesela sem, da sem jo dobila in tako spoznala, kako dobrovoljni in prijazni so ti ljudje. Sodelovanje v takem projektu bi z veseljem ponovila, saj je za prijetno druženje potrebno le malo pozornosti in potrpljenja, na koncu pa nam vsem ostane lep spomin.«

Anica Kastelec

Foto: Žan Šešet