V treh dnevih po Sloveniji

V sredo, 29. 5. 2019, smo dijaki 3. a skupaj z razredničarko Branko Klemenčič ter profesorjem Matjažem Štihom odpotovali na razredno ekskurzijo po zahodni Sloveniji. Najprej smo se odpeljali proti Kranju, si na kratko ogledali mesto ter nekaj prostega časa preživeli v kranjski mestni knjižnici.

Sledil je obisk Radovljice. Naš cilj je bila restavracija in gostilna Lectar, kjer so nas odprtih rok in polni navdušenja pričakali lastnik delavnice ter njegovi zaposleni. Po kratkem zgodovinskem pregledu o lectovi delavnici ter pripravi ter umetnosti okraševanja lectovih src smo tudi sami preizkusili umetniške sposobnosti pri izdelavi lastnih sladkih izdelkov. Med okraševanjem so naši gostitelji poskrbeli za pravi pridih domačnosti in nam zaigrali nekaj gorenjskih narodnozabavnih pesmi.

Ogledali smo si tudi znameniti čebelarski muzej, ki zgodovinsko povezanost Slovencev in čebel ponazarja skozi tematsko obarvane prostore o znamenitih čebelarjih, zgodovinskih pripomočkih skozi čas, panjskih končnicah, hkrati pa so v muzeju pozornost namenili tudi čebelam in njihovemu življenjskemu ciklu. Izvedeli smo številne zanimivosti o naši kranjski čebeli »sivki«.

Kljub načrtovanju sprehoda skozi Blejski vintgar in čolnarjenja po Blejskem jezeru smo zaradi vremena svojo pot preusmerili proti Muzeju talcev v Begunjah. Tam so nas presunili zapisi talcev na stenah ter časopisni članki o žrtvah.

Za konec prvega dne smo si privoščili še ogled Planinskega muzeja v Mojstrani, kjer smo lahko s pomočjo interaktivnih iger spoznavali zgodovino planinarjenja, opazovali planinske potrebščine iz preteklosti, iskali ogrožene rastline, podoživeli nevihto, se povzpeli po gorskem grebenu …

Proti koncu dneva smo se odpeljali na Bled, se posladkali z znamenito kremno rezino ali pa sami raziskovali mesto ter se namestili v Marijin dom, kjer smo prespali.

Drugi dan smo začeli zgodaj, saj nas je čakala dolga vožnja do Kolovrata. Vzpetina, prizorišče bitk prve svetovne vojne, je prepredena z različnimi kavernami in predori, ki pričajo o življenju vojakov in bojih. Skupaj z vodičem smo se tudi sami vživeli v čas bitk, katerih prizorišča so bila vsenaokoli nas.

Naša naslednja postojanka je bila v Trstu – prečudoviti grad Miramare. Novo preurejene grajske vrtove in notranjost renesančno-gotskega dvorca smo lahko raziskovali sami ter se po končanem ogledu zapeljali še do Trsta in si ogledali glavni trg.

Proti koncu dneva smo se napotili v Koper, se namestili v hostel Museum, preostanek dneva pa smo preživeli v družbi prijateljev in sošolcev ter se skupaj odpravili na večerni sprehod ob morju.

Tretji dan smo prav tako začeli ob slovenski obali. Z ogledom Strunjanskih solin smo otvorili še zadnji dan  ekskurzije. Med vodenim ogledom smo lahko opazovali morske ptice, prave solinske bazenčke ter celo poskusili znani halofit Strunjanskih solin. Ob obali smo se zapeljali do Pirana in v prostem času  raziskovali stare mestne ulice in piransko mestno jedro, uživali v razgledu na Jadransko morje in obalo ter se okrepčali v restavraciji.

Še zadnja točka na našem seznamu je bila Lipica. Ogled predstave z lipicanci nas je navdušil. Vodeni ogled kobilarne, predstavitev zgodovine in konj pa so se nam zelo vtisnili v spomin.

Čeprav smo skupaj preživeli tri dni, smo bili ob koncu razredne ekskurzije vsi rahlo razočarani, da je tako hitro minila. Pridobili smo novo znanje, teoretično in praktično, v le nekaj dneh prepotovali slovenske pokrajine, videli strme gorske grebene, zasnežene Alpe, lepe ravne doline, stara srednjeveška in moderna mesta, se sprehajali ob obali ter se celo dotaknili morja. Utrdili smo prijateljstva in ustvarili nove čudovite spomine, ki ne bodo živeli le v naših spominih, temveč so ovekovečeni tudi na številnih fotografijah.

Zapisala: Ajda Žura, 3. a

Foto: Luka Hadl, 3. a in Anita Koprivc, 3. a