Virtualni kulturni dan za dijake 1. in 2. letnika

V petek, 5. 2. 2021, so imeli dijaki 1. in 2. letnika kulturni dan na daljavo, s čimer so počastili slovenski kulturni praznik.

Kulturni dan se je začel z ogledom Rossinijeve opere Seviljski brivec v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana, nadaljeval pa se je s pogovorom v dveh skupinah z operno pevko Ireno Yebuah Tiran ali s profesorico solopetja Valerijo Šoster. Prvi pogovor sta moderirali Eva Zupančič in Nadja Jarc iz 1. A, drugega pa dijaka Kal Vilan Kotar Dražumerič in Val Vidmar iz 2. C. Nato se je vsak razred vključil v delavnice, ki so jih izvajali naši profesorji. Po kvizu o operi in virtualnih sprehodih po opernih hišah so dijaki v skupinah izmenjali vtise o operi in s pomočjo profesorjev naredili analizo predstave.

Doživetje opere je pravzaprav potekalo v treh fazah: natančni pripravi na ogled Seviljskega brivca, ogled in refleksija po njem.

Poleg naštetih dejavnosti so si dijaki v kulturnem dopoldnevu ogledali predstavo Kako bi mogli zrakoplovi iz svojih lop?, ki jo je v počastitev 100. obletnice novomeške pomladi in slovenskega kulturnega praznika pripravila in posnela gledališka skupina Goga pod mentorstvom profesorja Tomaža Koncilije.

Kulturni dan je bil lep uvod v praznični vikend in je popestril vsakdanjo rutino pouka na daljavo.

Suzana Krvavica

Vtisi dijakov

Kulturni dan mi je bil zelo všeč. Opera Seviljski brivec mi je bila bolj zanimiva, kot sem pričakoval. Čeprav je vsebina zapletena, sem zaradi predhodne priprave na ogled lahko sledil zgodbi in užival v predstavi. Po operi sem si ogledal predstavo skupine Goga, ki je nisem najbolj razumel, a sem zelo vesel, da ima naša gimnazija gledališko ekipo, ki zmore narediti tako lepo in kakovostno predstavo. Sledil je pogovor z gospo Valerijo Šoster, ki sem ga moderiral s Kalom. Pogovor je bil zelo prijeten in zame izjemna izkušnja.  (Val Vidmar, 2. c)

Čeprav smo kulturni dan izvajali na daljavo, mi je bil zelo všeč. Zelo sem hvaležna, da sem dobila priložnost za moderiranje pogovora z operno pevko Ireno Yebuah Tiran, ki nam je približala poklic operne pevke. Na koncu smo uživali ob ogledu šolske prireditve, ki jo je na kreativen in inovativen način ustvarila gledališka skupina Goga. Kulturni dan me je pozitivno presenetil in popestril monotono šolanje na daljavo. (Nadja Jarc, 1. a)

Ogled opere je razbil vsakodnevno rutino in dan smo začeli bolj sproščeno.  Sledil je pogovor z operno pevko Ireno Yebuah Tiran in vesela sem za odlično priložnost, da sem dogodek moderirala. Gospa Yebuah Tiran je povedala, kako sama preživlja te težke čase, kaj jo motivira in kako poteka delo opernih pevcev. Dala je tudi nekaj čudovitih misli in napotkov za življenje. Kulturni dan se mi je zdel zanimiv tudi zato, ker sem si prvič ogledalo opero in izvedela nekaj zanimivosti iz sveta opere. (Eva Zupančič, 1. a)