Začetek šolskega leta v šoli v naravi

Novo šolsko leto so dijaki 1. letnika in dijaki 3. letnika programa gimnazija začeli v šoli v naravi, kamor so odšli od 4. do 6. septembra 2023.

Za dijake 1. letnika so bili to tridnevni spoznavni dnevi, kjer so se v prijetnem okolju različnih centrov za šolske in obšolske dejavnosti lahko bolje spoznali s sošolci in razrednikom, se veliko družili ter preživljali čas v naravi.

1a in 1k sta tri dni preživela v CŠOD Fara. Aktivnosti na spoznavnih dnevih so bile športno in adrenalinsko obarvane, prav tako pa so dijaki spoznavali zgodovinske in geografske značilnosti Kostelskega področja. Dijaki so svojo avanturistično žilico prebudili v adrenalinskem parku, na ziplinu in na raftingu po reki Kolpi. Zadnji dan pa so si ogledali grad Kostel, spoznali njegovo zgodovino in uživali v čudovitih pogledih na zeleno in neokrnjeno dolino reke Kolpe.

1b in 1d sta tri dni prživela v CŠOD Jurček v Kočevju. Dijaki obeh oddelkov so tam spoznavali Kočevje, veslali na reki Rinži ter obiskali Pokrajinski muzej Kočevje, kjer so imeli delavnico pisanja in predavanje o kočevskih Nemcih. Drugi dan so zvečer odšli na nočni pohod po vznožju Stojne, kjer so imeli tudi urico astronomije. Tretji dan so se z avtobusom podali v Kočevski rog, kjer so se med drugim sprehodili tudi skozi pragozd.

Dijaki oddelka 1c so spoznavne dneve preživljali ob Kolpi v CŠOD Radenci, kjer so kolesarili, veslali, plezali, kuhali, igrali odbojko ter uživali v prečudoviti naravi v družbi sošolcev.

Tudi dijaki 3d so tridnevno šolo v naravi preživeli v CŠOD Radenci, kjer so se med drugim družili ob tabornem ognju, raziskovali življenje v reki Kolpi in spekli belokranjsko pogačo. Poleg športnih aktivnosti in druženja pa so se dijaki 3d kot tudi ostali dijaki 3. letnika v šoli v naravi srečali z vsebinami, ki jih obravnavajo v okviru aktivnega državljanstva. In kje vse so v šoli v naravi bivali dijaki 3. letnika?

Dijaki 3a so tri dni preživeli v CŠOD Rak v Rakovem Škocjanu, dijaki 3b in 3e so bili na Slivniškem Pohorju v CŠOD Planinka, 3f je tri dni preživel na Ptuju v CŠOD Štrk, 3c in 3mm pa v CŠOD Gorenje pri Zrečah.

Dijaki 3f so v pestrem programu spoznavali geografske značilnosti in biotsko pestrost Ptujskega polja, lepote in bogato zgodovino mesta Ptuj in pustno izročilo tega območja, veliko so se ukvarjali s športom, veslali na Ptujskem jezeru ter kolesarili.

Dijaki 3c in 3mm so dneve v CŠOD Gorenje pri Zrečah preživljali ob aktivnostih namenjenih medsebojnemu povezovanju in spoznavanju. Drugi dan bivanja v domu so dijaki 3c z orientacijskim tekom preizkusili svoje znanje orientacije in gradili zasilna bivališča v naravi – bivake. Dijaki 3mm pa so opravili uvodne ure pouka pri DP Slovene in spoznali pravila CAS. Zadnji dan so se dijaki obeh oddelkov sprehodili preko planj in pohorskih gozdov, za nagrado pa počivali ob Lovrenških jezerih.

Vsi so se strinjali, da je lepo začeti šolsko leto na tako sproščen način.

Vasja Jakše